Tapeter från Lina Schnaufer

Illustratör & mönsterdesigner, baserad i Göteborg, Sverige. För att få fram unika och intressanta linjer och uttryck ritar jag ofta utan referenser. Att skapa en egen tolkning och identitet känns viktigt för mig i mitt arbete.

Tjejen bakom succékollektionerna.

Du kommer hitta välbekanta växter och blommor i mina mönster – men med en twist. Jag jobbar mestadels utan referenser för att hitta de mest intressanta replikerna och uttrycken. Att enbart förhålla sig till en inre sinnebild av en viss typ av flora blomma eller växtlighet skapar en helt egen tolkning. Ibland är resultatet långt borta från den faktiska blomman men nära dess anda.

 – Lina Schnaufer

Mitt analoga & digitala arbetsätt

Att både jobba analogt och digitalt är en del av mitt arbetsätt när jag ritar mönster. Vanligtvis startar jag med en enklare skiss eller linjeteckning på A4 eller i mitt anteckningsblock. Jag försöker få en känsla för idén men struntar i själva mönsterrapporten. Detta sker vid senare tillfälle när jag tar in skissen i datorn. Där kan jag skala upp eller ner skissen – testa färger och känslan i mönstret i oändlighet, utan att behöva sudda eller göra om. 

Oftast jobbar jag på min ritskärm i min studio. Är jag på resande fot hänger min iPad med.

Från fascination till profession

Tapeter från mina barndomsår har alltid följt med mig. De både förbryllade och fascinerade på samma gång. Jag kunde inte förstå hur mönstret sömlöst gick ihop. Att sedan i vuxen ålder lösa detta mysterium var som att knäcka en hemlig kod.

Jag älskar hur en tapet snabbt kan ändra känslan i ett rum och hur de kan sitta uppe i årtionden. Tyvärr är det så att mycket av det vi köper idag byts ut alldeles för fort eller faller i glömska. En tapet du älskar ska kunna bringa glädje till flera generationer.

“Mitt mål som illustratör och designer är att hitta nya uttryck och samtidigt att mina mönster ska kunna älskas en lång tid framöver. Det är jag skyldig både mig själv och miljön. „

En trend behöver inte vara tillfällig eller övergående. Det som trendar idag kommer betraktas som klassiker om 60 år. För att kunna skapa nytt och samtidigt tänka hållbart måste jag därför vara i kontakt med vad som i denna stund finns runt omkring mig och se till vad som älskats historiskt. Sedan försöker jag gå tillbaka till mig själv och lita på min intuition i skapandet. Det är precis då jag tror att hållbara, tidlösa trender föds.

Foto: Amanda Falkman

Slutresultatet

Att välja tapet till sitt hem vet jag av erfarenhet tar tid och kräver ibland mycket letande. Utbudet är stort och det kan både vara dyrt och svårt att välja då man ämnar ha tapeten länge. Att någon då tillslut väljer ut något jag gjort att ha hemma i sin privata sfär är en ära och alltid lika fint. Särskilt kul är det att se hur mönstren lever i hem runt om i världen.

Här finner jag min inspiration

Inspirationen till mina mönster, kommer ofta ifrån minnen och människor i min närhet, som sedan vävs ihop med blommor och växtlighet. Jag utgår ofta ifrån något jag vill berätta som utgångspunkt men låter växtlighet och symboler tolka detta i mönstret. Ibland blir narrativet tydligt och ibland enbart synligt för mig själv i efterhand. Jag utgår ofta i från en inre bild av den växtlighet jag vill skapa och låter fantasin och minnet väva samman.

Läs om hur jag hämtade inspiration från Sveriges alla landskapsblommor i min kollektion Hjärterum. Hitta ditt landskap.

En hyllning till min farfar

Ewald, min farfar och hans trädgård finns nära i minnet och har gett upphov till denna tapet. Grönsakslandet, vinbärsbuskarna och frukträden – allt skött med en omsorgsfull och varsam hand finns avbildat däri. I mönstret Ewald har jag återvänt till farfars lilla trädgård ute på ön Orust.

Farfars körsbärsträd

Mönstret “Kirke” är den sinnesbild jag har från min farfar Ewalds körsbärsträd som jag klättrade i när jag var liten. Jag minns tydligt hur jag plockade de mörkröda bären med ett omfamnande bladverk runt omkring mig. Kirke är ett par varsamma händer som håller dig stadigt. Ett tak, ett rum – en skyddande sfär och stund.

BYGGA BO

MIDSOMMAR


©  Midbec Tapeter AB | All Rights Reserved

0
    Varukorg
    Kundkorgen är tom
    This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.
    Do you wish to visit the site in English?
    Yes