Tapeter från Björn Nilsson

Med inspiration hämtad från världsarvet och kulturen i Lyon, till marknaderna och mosaiken i Marrakech. Med rötter och minnen från min svenska traditionella uppväxt vävs allt samman med min fyrtioåriga erfarenhet som tapetdesigner.

En tapetkollektion föds

En idé växer fram

Vanligtvis inleds processen med att jag får ett önskemål som vi sedan diskuterar fram. Därefter börjar jag tänka, skissa, sedan tänka igen.

Min strategi är att redan i skissfasen göra fler mönster än vad som behövs till slutliga kollektionen, för att sedan välja ut de mönster vi tror kommer få en fin match till folks hem.

Vanligtvis tar det mellan 1-1,5 år från idé till att jag står med en färdig tapetrulle i min hand.

midbec designer björn nilsson
kapning av tapetrullar i fabrik

Färgsättning och produktion

Nästa steg är att välja tryckteknik och beställa tapetvalsar. Har tapeten fyra färger behövs fyra valsar. Efter det börjar jag göra färgställningar, även här gör jag många fler än vad som i slutändan kommer att komma med i kollektionen. Därefter sker ett urval där 3-6 färgställningar per mönster åker iväg för provtryck. 

Inspiration som sträcker sig över Sveriges gränser

Jag har förmånen att bo på olika platser runt om i världen, i Sverige, Frankrike, Spanien och Marocko. Det är här jag finner min inspiration i dessa olika men så fantastiska kulturer. Vad jag lagt märke till är den återkommande dragningskraften till Sverige, tillbaka till mina rötter och utforskandet av vårt lands kultur och natur.

Från svenska västkusten…

Blå tapet med Rutigt mönster

..till Marrakech

En tapetdesigners evolution

Min farmor Elsa har en stor betydelse i mitt konstintresse. Hon var min kreativa mentor som barn och med henne var allting möjligt. Hon lärde mig att det inte finns några gränser för vad man kan göra konstnärligt. Elsa arbetade själv som sömmerska i Borås tills dess att hon träffade min farfar.

Jag växte upp på 60-talet, då svensk design och mönsterformgivning var stort. Många intressanta designers och mönster växte fram under den tiden och redan då kände jag att design var något jag ville göra.

Går man tillbaka i minnesarkivet till min ungdom så är mitt starkaste mönsterminne en serie från Sven Fristedt. Denna serie kanske är en av anledningarna till att jag ritar mina egna mönster idag.

“Det som tog dagar innan kan man idag göra på några timmar”

Jag har jobbat med tapet och design i snart över 40 år, tekniken har utvecklats. När jag startade var inga datorer involverade i samband med mönsterskapandet, jag ritade allt för hand. Idag tecknar man det mesta i datorn som är ett fantastiskt hjälpmedel, det som tog dagar innan kan man idag göra på några timmar.

Ett decennium-långt samarbete

Mitt samarbete med Midbec Tapeter startade för drygt 10 år sedan. För första gången tillverkade vi egendesignade mönster ihop med stämpeln, Design By Midbec.


©  Midbec Tapeter AB | All Rights Reserved

0
    Varukorg
    Kundkorgen är tom
    This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.
    Do you wish to visit the site in English?
    Yes