Hanna Wendelbo tapeter

I över två decennier har jag ritat och designat mönster som till slut hamnar på väggar runt om i landet. Nästan alltid med inspiration från naturen och min ljuvliga trädgård.

Jag är en av få som fortfarande tar fram mönster på traditionellt vis.

Jag tycker om att skissa fram mina mönsteridéer med papper och penna. Jag tänker så bra när själva rapporten får växa fram över pappret. Det är precis som om det är då alla mönster på riktigt kommer till liv och jag kan börja visualisera dem på väggarna i ett hem. Ett hemtrevligt hem, med doft av både kaffe och nybakade kanelbullar.

 – Hanna Wendelbo

Att designa en tapetkollektion

Min skissprocess

Jag börjar nästan alltid att skissa upp mina mönster på post-it lappar för att hitta en bra rytm.

Processen med att skissa fram designen Marguerite, följde samma metod. Idén som jag snabbt skissar ner på post-it-lappar importeras till datorn för att se så att mönsterrapporten känns bra på en större vägg.

Därefter skriver jag ut en slarvig skiss i rätt skala som jag därefter skissar ren och färgsätter för att sedan bli det verkliga originalet till designen.

Färgsättning av tapet

När man väljer en tapet till sin inredning så väljer man till 80% utifrån tapetens färg. Resten av valet ligger i mönstret. Inte konstigt att man som tapetdesigner ibland blir lite svettig när man kommer till just stadiet då det är dags att färgsätta en tapetkollektion.

Steget innan man kan börja med färgsättningen skall varje mönster separeras, dvs att varje enskild färg lyfts ut och hamnar i ett eget lager. Dessa olika lager hamnar därefter på varsin vals och arbetet med att färgsätta påbörjas.

Hos tryckaren finns ett papperstryck där man kan se hur varje enskild färg trycker. Tro mig, ibland kan det vara ett riktigt mysterium när man står där och skruvar på färgerna och ändå inte får till det!

Man utgår från mina utskrifter och försöker sedan matcha färgerna på den faktiska tryckta tapeten. Efter 2-3 justeringar så brukar den sitta. 

Slutresultat

Jag blir alltid lika stolt och varm i kroppen när jag ser någon valt att sätta upp min design i sitt hem.

Just det ögonblicket när känslan far genom kroppen, “ja där satt den”, är lika fantastisk varje gång, trots att jag har gjort detta i över 20 år. I en kollektion brukar det ingå ca 30 artiklar, så det blir några gånger man får uppleva den känslan.

Äkta hantverk från västkusten


Kollektion Apelviken
Kollektion Morgongåva
Kollektion Skogsgläntan
Kollektion Havsblick
Kollektion Lyckebo
Kollektion Blomstermåla
Kollektion Fågelsång
Kollektion Havsblick

©  Midbec Tapeter AB | All Rights Reserved

0
    Varukorg
    Kundkorgen är tom
    This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.
    Do you wish to visit the site in English?
    Yes