10 trevliga ting att göra på Gotland i sommar

4 juli 2018

Blir det semester på Gotland i sommar? Vi har pratat med Gotlandsälskaren Astrid som här listar sina 10 bästa tips som du inte får missa om du befinner dig på ön!

Astrids 10-i-topp på Gotland

Entreprenören och kreatören Astrid Skarin gästade Gotland 2010 och omgivningarna kom att stjäla en bit av hennes hjärta. Året därpå flyttade hon till Visby. Men vad är det som är så speciellt med Gotland? Är det de dramatiska klippformationerna, ljuset eller en livsstil som ger utrymme för tid och eftertake? På den omtyckta Instagramsidan @gotlandnews skriver hon om livet på ön och vi vill så klart veta vad hon tycker om allra mest.

astrid-skarin-gotland-midbec-tapeter
Foto: Fotograf Linnea Ronström

Hej Astrid, vad kan vi förvänta oss av din lista?

– Hej, och tack för förtroendet! Om ni vill ha en lista som inte rakt igenom är förutsägbar (Kutens Bensin Crêperie, Rute Stenugnsbageri osv), så har ni kommit rätt. Jag ska försöka ge er något annat än det gamla vanliga.

1. Brucebo Naturreservat

– Jag älskar att vandra i Brucebo naturreservat. På en 2 kilometer lång stig möter du alltifrån ängar till hällmark och bäckar. Uppifrån klintkrönet har du god utsikt över kusten.

brucebo-naturreservat-gotland-midbec-tapeter
Foto: Astrid Skarin

2. Krakas Krog

– Det är få restauranger som lämnar mig med en bestående smakupplevelse, men Krakas Krog i Kräklingbo är en. Ta med dig den lite större plånboken och se till att du har tid för en längre sittning. Krakas är verkligen en helhetsupplevelse – alltifrån service till mat.

3. Häxans Hus

– Utanför Katthammarsvik ligger Häxans hus och det går att övernatta (uppehåll sommaren 2018) för den som vågar. Det sägs nämligen att en piga bodde på gården och denna piga anklagades för häxeri. Hon brändes på bål och sedan dess har hon spökat i huset… Och kanske skapat lite gröna konstverk…?

häxans-hus-gotland-midbec-tapeter
Foto: Astrid Skarin

4. Etelhems Krukmakeri

– Gotlands äldsta krukmakeri hittar du i Etelhem. Förutom café och keramikbutik finns även drop-in drejning! Drop-in drejningen är en favorit bland både vuxna och barn.

5. Fiska på Fårö

– Att fiska strömming vid Digerhuvud i solnedgången, det sägs vara något det.

6. Butik Berså

Butik Berså är ett måste-stopp för den inredningsintresserade. Butiken ligger i ett gammalt kapell i Tofta och bara det är mysigt i sig självt. Inspireras av sköna ting, handla och ta en fika i den lilla cafédelen.

Rosornas stad gotland midbec tapeter
Foto: Astrid Skarin

7. Ardre Strand

– Den ”rätta” infarten kan vara klurig att hitta, men denna pärla blev snabbt en favorit. Icke att förväxla med badet i Ljugarn. Det finns gott om plats, inga kiosker så långt ögat kan nå, lugnt och avslappnat.

8. Glamping – Vakna vid havet

– ”Glamping” är en förkortning av glamourous camping och vill du göra något annorlunda bör du kolla in detta koncept. Vid stranden Ljugarn finns stora canvastält inredda med dubbelsängar, fårskinnsfällar, ljus, mattor, hamamfiltar och fina korgar. Mysigt, romantiskt och i priset ingår även en frukostkorg som levereras direkt till tältet. Kika på Havsängen.

botaniska-trädgården-visby-gotland-midbec-tapeter
Foto: Astrid Skarin

9. Botaniska Trädgården i Visby

– Okej, här kommer ett förutsägbart tips, men jag måste nämna det ändå för ögonen går i kors av allt det vackra. Om det finns en himmel så är det nog så här det ser ut. Tänk dig en jätteträdgård i perfektion – med mer eller mindre kända och okända växter. Visby ligger i odlingszon 1 och därför kan du hitta exotiska arter som ”Apskräck” och D Involucrata (i folkmun: Näsduksträd).

botaniska-trädgården-visby-gotland-midbec-tapeter 1
Foto: Astrid Skarin

10. Sudersandsbiografen

Sudersandsbiografen är en av få kvarvarande ladugårdsbiografer och här sitter du i klassisk biografmiljö från femtiotalet. Hårda originalstolar utlovas.

Aktiviteter vintertid

– Om du skulle befinna dig på Gotland på vintern varför inte känna historiens vingslag samtidigt som du åker skridskor? I S:ta Karins Ruin på Stora torget i Visby kan du åka skridskor på 400 kvm plast-is. Hyr utrustning för en spottstyver på Restaurangen Nunnan tvärs över torget.

vinter visby gotland midbec tapeter
Foto: Astrid Skarin

”…men jag vill nog ändå ha de klassiska turisttipsen!”

– Okej, då tycker jag att du ska åka till Leva Kungslador för en fika och ta sedan en titt i deras husfabrik. Bada i ett gammalt kalkbrott (Blå Lagunen är det mest kända), men se upp för ”vråldjup” om du har barn med dig. Om vi spinner vidare på det här med barn brukar de alltid tycka om att åka Visbytåget – samtidigt som du får dig en snabb historielektion.

dörr-gotland-midbec-tapeter
Foto: Astrid Skarin

– Jag hoppas att du ska tycka om listan, för fler Gotlands-tips följ @gotlandnews.

Text & Foto: Astrid Skarin

Stort tack till Astrid som har delat med sig av både grymma tips och fina bilder!

//Malin
[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


©  Midbec Tapeter AB | All Rights Reserved

0
    Varukorg
    Kundkorgen är tom
    This site is registered on wpml.org as a development site.
    Do you wish to visit the site in English?
    Yes